Klinik i Næstved - eller samtale via facetime / skype.
info@psyk-danmark.dk
50 47 14 11
Close
50 47 14 11 info@psyk-danmark.dk

Summen af laster er konstant

Den stress der lagres som en ubehagelighed i kroppen kan blandt andet fjernes ved overspisning

Forsøg har vist at stressede rotter bliver overvægtige.

Et hold rotter blev delt op i to hold. De gik i ens bure og fik samme foder.

I det ene bur blev de udsat for stress, mens de andre gik i fred og ro.

De havde fri adgang til sød og fed mad eller sund og naturlig kost.

Meget hurtigt viste det sig, at de stressede rotter søgte den søde og fede mad, hvorimod deres rolige naboer valgte den sunde og naturlige kost.

Rotter og mennesker kan selvfølgelig ikke sidestilles, men mon ikke de fleste kender til, at have brug for en eller anden form for stimulans når man har for travlt eller ligefrem føler sig stresset.

Stressfaktorer kan være meget forskellige, og kan blandt andet variere fra ”blot” at have for meget eller forkert arbejde – til de mere ubevidste former for stress, som eksempelvis perfektionisme eller at være i offerrollen giver.

En perfektionist forbruger store mængder energi på at opretholde en bestemt facade: Skal altid skal være den, der er mest sjov, seriøs, klog, køn eller hjælpsom.

Eller være den, der altid husker andres fødselsdage, sørger for gaver til kollegerne, er den bedste forælder, den dejligste ægtefælle, har en strålende karriere, har de rigtige politiske holdninger osv.

I offerrollen lever vi en slags dobbeltliv, hvor vi siger ét men mener noget andet, ligesom vi altid sørger for andre, men glemmer egne følelser og behov – og bliver skuffet over at andre ikke sørger for os.

Dette kan give en form for ubevidst stress, som medfører en ubalance, og dermed et ubehag, som de fleste straks, eller senere på dagen, vil søge væk fra.

Og ligesom rotterne bruger også mange mennesker de søde og fede sager til ændring af sindstilstanden, fordi det hurtigt fjerner ubehaget, på samme måde som Panodil dulmer hovedpine.

Alternativet ville være at bruge tid og energi på at undersøge hvad ubehaget, eller stressen, skyldes og derefter oprette ubalancen ved at konfrontere de personer eller se de hændelser i øjnene, som skabte det.

Nej, så er det langt nemmere og hurtigere blot at overspise.

Det er i øvrigt et gammelkendt fænomen, som kaldes hedonisme, hvilket er læren om at ”Nydelsen er menneskets højeste gode, og at vi i sidste ende kun handler for at opnå nydelse”.

Epikur, som var en græsk filosof der levede på Samos 300 år f.Kr sagde: ”Det er vigtigere for mennesket at undgå ulyst end at stræbe efter lyst”.

Derfor er min konklusion, at hvis man fjerner overspisningen, og samtidig ikke tackler de følelser, der derefter dukker op til overfladen, vil trangen til at fjerne ubehaget stadig være så påtrængende, at man i stedet vil vælger en alternativ stimulans, for eksempel et overforbrug af cigaretter, arbejde, penge, motion, ekstremsport, spil o.lign.

Altså som man sagde i ”gamle dage”: Summen af laster er konstant.

Hvordan gør man så?
Ligesom at vi ikke kan bygge et hus uden forudgående uddannelse i byggefaget, kan det synes som en umulig opgave at ændre noget så fundamentalt som vores vante adfærdsmønster, og altså dermed opfattelsen af vores eget liv og den person vi er.

Til at hjælpe sig med at finde ud af hvad der skaber overspisetrangen, og hvordan man herefter ændrer livsmønster, kan man bruge en psykoterapeut eller en psykolog, som man er tryg ved.

Hvis man ikke kender nogen, må man prøve sig frem. Måske skal der et par sessioner til, før det endeligt kan besluttes, om det er den rigtige behandler, man er hos.

Hvis ikke, må man videre til den næste, indtil man har en mavefornemmelse, som siger at samarbejdet vil blive frugtbart.

Af Birte Kjellander

Telefon: 50 47 14 11
Vættehøjen 41, 4700 Næstved